Biz Kimiz

Biz Kimiz

Biz Kimiz

Şirket kurucumuz ve genel müdürümüz Murat Kocaballı, Bilkent üniversitesi Ekonomi bölümünden mezun olduktan sonra, tekstil sektörunde 16 yıl üretim, pazarlama ve finansman bölümlerinin her aşamasında ihtisaslarını tamamlayarak aktif rol oynamıştır.

Şirket kurucumuz ve genel müdürümüz, bugüne kadar edindiği tecrübelerden de faydalanarak kenevir yetiştiriciliği ve işlenmesi ile elde edilen tohum, lif, talaş, iplik, kumaş üretimi hakkında sektörle ilgili araştırma, fizibilite ve ARGE çalışmalarını Üniversiteler ile birlikte müşterek çalışmalar yaparak yürütmüştür. Bu araştırmalar doğrultusunda hem yasal mevzuatlara uygun yetiştiricilik hem de yeni, modernize ve yüksek kapasiteli bir kenevir işleme tesisi ile faaliyetlerini devam ettirmek istemektedir.

Murat Kocaballı Ticaret olarak İstanbul merkezli şahıs firmamız 21.04.2014 tarihinde kurulmuştur. Günümüzde mevcut faaliyetlerine kenevir yetiştiriciliği olarak Vezirköprü/Samsun’da devam etmektedir. Burada arazinin bir bölümünde, tesisimizde işleyeceğimiz kenevirlerin bir kısmını yetiştirebilmekte; bir bölümünde ise bir sonraki sene yetiştiricilik için ve tohum satışı yapabilmek için tohum elde etmekteyiz. Mevcut faaliyetlerimiz içerisindeki tohum için TİGEM ile 25 dönümlük bir anlaşmamız bulunmaktadır.

biokenevir

 

 

biokenevir

Türkiye genelinde kullanılmak üzere Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (TİGEM) 40 dekar alanda 2.5 ton kenevir tohumu üretmek hedefiyle Amasya ili Gökhöyük İşletmesinde 25.03.2019 tarihinde Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli’nin katılımıyla yapılan ekimde kullanılan tohumların tamamı (100 kg) kendi yetiştiricilik alanlarımızda ürettiğimiz kenevirlerin tohumlarıdır.

Türkiye' deki toplam kenevir üretimi 2018 yılında 150 dönüm ve 2019 yılında 860 dönüm alanda gerçekleşmiştir. İşletmemiz Kenevir yetiştiriciliği yapılan alanlarda 2018 yılında 45 dönüm, 2019 yılinda 235 dönüm ve 2020 yılında 450 dönüm alana ekim yaparak Türkiye’nin en büyük üreticisi konumundadır.

Son üç yıldaki üretiminin sonucunda elde edilen 800 ton kenevir sapı Samsun ili Vezirköprü ilçesindeki tesisimizde yarı ham mamul olarak kendi geliştirdiğimiz makineler ile işlenmeye devam etmektedir.

 

Yetiştiricilik yaptığımız alan içerisinde hasat işlemlerini kendi geliştirdiğimiz makinelerimiz ile yapmaktayız. Önceden kenevir bitkileri el ile hasat edildiği için hem zamandan kayıp hem de ürünlerde kayıplar, deformasyonlar görülmekteydi.

Geliştirdiğimiz biçim makinesi sonrasında çok daha hızlı, verimli hasat işlemi yapılabilmektedir. Hasat sonrası saplar soğuk su havuzlarında ilkel şartlarda haftalarca bekletilip çürütülmesi neticesinde elle soyulabiliyordu.

Mevcutta kullandığımız ve geliştirdiğimiz sıyırma makineleri ile çiftçiler, insan gücü azalması ve zorlu şartlardaki çalışma koşullarından kurtulmanın şevkiyle daha çok alanda ekim yapmaya başladılar. Türkiye’deki kenevir üretimi hızla artmaya başladı.

Mevcut işletmemizin daha büyük ve gelişmiş kenevir işleme tesisini ise Murat Kocaballı tarafından kurulan KETENE BİTKİSEL ÜRETİM VE TEKSTİL SANAYİ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ olarak Samsun ili Havza ilçesi Havza Organize Sanayi Bölgesi içerisindeki, şirketimize tahsis edilen arsada yaparak, 2020 yılı içerisinde tamamlayıp faaliyete geçirmeyi hedeflemekteyiz. Kenevir bitkilerini ince lif haline getirirken talaşları da ayrı bir bölümde toplayarak satışa sunabileceğiz.

Kenevir yetiştiriciliği tesisimizle ilgili olarak 02.08.2019 tarihli ve 30850 sayılı Resmi Gazete ’de yayınlanan 15.11.2019 son başvuru tarihli Kırsal Kalkınma Destekleri 13.Etap kapsamında projemizi yapım işleri ve makine ekipmanlarını kapsamak üzere % 50 hibe desteğinden yararlanmak amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığına başvurumuzu gerçekleştirdik.

Projemiz onaylandı.

Proje kapsamında 2020 yılı içerisinde tamamlanması hedeflenen sıfır atık kenevir işleme tesisimiz ile, kenevirleri geliştirdiğimiz sıyırma makinelerinde işleyerek, liflere ve talaşlarına ayırıp yarı ham mamul olarak satışa sunmayı ve de iplik elde edip kumaş ve konfeksiyon ürünlerini üreterek İHRAÇ etmeyi planlamaktayız.

Talaşları inşaat sektöründe kullanılmak üzere beton, hazır beton, izolasyon çalışmalarımız devam ediyor.

İzolasyon maddesini üretmeyi başardık. 11 Avrupa Birliği ülkesine numunelerimizi gömderdik. 2020 yılı içerisinde bünyemizde bulunan 280 ton kenevir sapı talaşından izolasyon maddesi üretip Avrupa Birliği ülkelerine ihraç etmeyi hedefliyoruz.

Tekstil için kenevir liflerinden elyaf, iplik ve kumaş çalışmalarımız devam etmektedir. Yerli tohumlarımızla ekip yetiştirdiğimiz kenevirlerden elde ettiğimiz liflerle elyaf üretmeyi başardık. Kendi üretimimiz kenevir elyafını, pamukla karıştararak %50 kenevir %50 pamuk elyaf karışım oranlarıyla 15 e 1, 18 e 1, 20 e 1 inceliklerinde iplik ürettik. Ürettiğimiz ipliklerden elde ettiğimiz kumaşları sırasıyla yıkama yumuşatma ve boyama işlemlerini organik ürünler kullanarak gerçekleştirdik. Kenevir bitkisinin üretiminden nihai ham mamul olan konfeksiyon üretimine kadar tüm aşamaları şirketimiz kontrolünde yapmayı başardık.

Üretim süreci için iplik ve örme fabrikalarıyla birlikte boyahanelerle yapılan anlaşmaların akabinde yüksek kapasiteli denemelerimizi gerçekleştirdik.

Nihai hedefimiz olan yüksek katma değerli tekstil ve konfeksiyon ürünlerinin endüstriyel üretimine başlayarak yıl sonuna kadar fabrikamızda işleyeceğimiz liflerden elde edeceğimiz 300 ton tekstil ürününü, kumaş ve konfeksiyon mamulü olarak ihraç etmeyi hedeflemekteyiz.

Kenevirin üretiminin tohum aşamasından başlayarak ekim, yetiştirme, hasat, yarı ham mamul olarak işlenmesi bünyemizde olmak üzere elyaf, iplik, kumaş ve konfeksiyon üretiminin baştan sona her aşamasının kendi kontrolünde olan dünyadaki sayılı firmalardan biriyiz.

Samsun ili, Vezirköprü ilçesindeki tesisimiz kenevir alanında Türkiye’de bir “İLK”dir. Aynı şekilde Samsun ili, Havza ilçesi, Havza Organize Sanayi Bölgesi içindeki şirketimize tahsis edilen arsada 2020 yılında tamamlanacak olan endüstriyel kenevir işleme fabrikamız da yine Türkiye’de bir “İLK” olacaktır.

KETENE BİTKİSEL ÜRETİM VE TEKSTİL SANAYİ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ.